Gyógyító zöldségek

Cékla: olyan aminosavat, betanint tartalmaz, amely serkenti a májsejtek működését, ezáltal a méregtelenítési folyamatokat is; betanin tartalmánál fogva pedig a baktériumok szaporodását gátolja a bélben;
Sárgarépa: illóolajai fokozzák a gyomor és a belek vérellátását, segítve ezáltal az emésztést, valamint sejtvédő, vérzsírszint-csökkentő és méregtelenítő hatással is rendelkezik;
Zeller: lúgos kémhatású, segíti a vizelet elválasztást, s mivel szabályozza a szervezet vízháztartását, hasznos tagja a méregtelenítő programoknak;
Paradicsom: vízhajtó, bélműködés serkentő, béltisztító és élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz;
Uborka: e nagyon alacsony energiatartalmú zöldségfélének különös bőrtisztító hatást tulajdonítanak;
Retek: a benne található szulforafinok segítik a bélflóra működését, epeserkentő és nyálkaoldó hatással rendelkezik; kiváló vízhajtó és méregtelenítő;
Savanyú káposzta: serkenti a bélműködést, béltisztító, gyulladás gátló és vérképző hatású.

Gyógyító gyümölcsök:
 Narancs: serkenti az anyagcserét, sok antioxidáns hatású vitamin található benne;
Grépfrút: béltisztító, gyulladáscsökkentő, baktérium- és gombaölő hatással rendelkezik;
Alma: emésztésserkentő, nyugtató hatású;
Ananász: emésztést serkentő.

A kúra

1. nap
 A felkelést követően: hideg-meleg vizes váltott zuhany (hideggel a végén!)
- 8 órakor: egy csésze méregtelenítő teakeverék
- 10 órakor: egy pohár frissen préselt céklalé
- 13 órakor: egy pohár frissen facsart narancslé
Zöldségleves: két nagy krumpli, egy nagy sárgarépa, negyed cékla, negyed zeller - a megtisztított és feldarabolt zöldségeket kevés, enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és a levét fogyasztjuk
- 15 órakor: egy pohár frissen préselt almalé pár csepp citrommal
- 17 órakor: egy csésze gyógytea (kamilla, csipkebogyó)
- 19 órakor: egy pohár frissen préselt paradicsomlé, esetleg zöldségleves leve
(Napközben vizet, ásványvizet nyugodtan fogyaszthatunk, sőt!)
2. nap
- meleg fürdő pár csepp rozmaringkivonattal (élénkítő, frissítő hatású)
- 8 órakor: egy csésze méregtelenítő teakeverék
- 10 órakor: egy pohár frissen préselt uborka és reteklé
- 13 órakor: egy pohár frissen facsart grépfrútlé
Zöldségleves: két nagy krumpli, egynegyed fej káposzta, egy-két gerezd fokhagyma (készítése megegyezik az előző napi levesével)
- 15 órakor: egy pohár frissen préselt ananászlé (friss ananászból)
- 17 órakor: egy csésze gyógytea
- 19 órakor: egy csésze savanyú káposztalé, esetleg zöldségleves leve (Napközben ásványvíz!
3. nap
- váltó zuhany, hideg vízzel befejezve
- 8 órakor: egy pohár körtelé
- 10 órakor: egy pohár sárgarépalé
- 12.30-kor: egy csésze meleg gyömbértea
- 13 órakor: zöldségleves: egy nagy krumpli, egy-két rózsányi brokkoli és karfiol, darabka póré és egy paradicsom (kevés vízben megfőzzük és a levét fogyasztjuk)
- 15 órakor: egy pohár frissen préselt alma-narancslé
- 17 órakor: egy csésze méregtelenítő teakeverék
- 19 órakor: egy pohár zellerlé, esetleg zöldségleves leve
(A nap folyamán ásványvíz fogyasztása javasolt.)

Sárgarépalé
Fogyasztható mennyiség: 0,5-3 liter/nap
Hatása: étvágy javulása, fogak megerősödése, emésztés rendbehozatala, szemproblémák gyógyítása, általános tisztítás/erősítés, szoptató anyáknak tejminőség és -mennyiség javulása, mellékvese/máj/belek erősítése, bőrbetegségekre, terméketlenségre, mirigyek gyógyítására, rák, fekélyek esetén.

Káposztalé
Fogyasztható mennyiség: 2-5 dl, általában sárgarépalével keverve, de magában is lehet.
Hatása: emésztés rendbehozatala, fekélyek, nélbetegségek, daganatok, székrekedés, fogíny megbetegedései.
Ha gázképződést észlelünk, ez a vastagbél betegségének jele, meg kell tisztítani azt (4-7 napos böjt beöntések reggelente, vagy 10-20 napon át minden reggel beöntés).

Lucernalé
Fogyasztható mennyiség: 0,5-3 dl/nap sárgarépalével együtt.
Hatása: rendkívül gazdag vitaminokban és ritka nyomelemekben is. Csíráztassuk, és együk meg salátákban, vagy ha sok van, csináljunk lét belőle. Általános szíverősítő, különösen hasznos szív-érrendszeri betegségek esetén.
Céklalé
Fogyasztható magában is, de kezdetben csak kis mennyiségekben, inkább keverve.
Amíg a vizeletünk elszíneződik tőle, addig az emésztésünk (a bél-máj-vese rendszer valamelyike) nincs rendben. Helyesen működő emésztés esetén a vizelet színét egyáltalán nem változtathatja meg. Gyakran fejfájást okoz, ez tisztító hatását jelzi, mennyiségét csak fokozatosan növeljük.
Hatása: vérjavító, menstruációs panaszok esetén (napi 2-3-szor 0,5-1 dl), klimaxban, máj/vese/epehólyagtisztítás.
Zellerlé
Jelentős mennyiségű szerves nátriumot tartalmaz ez a lé, mely egyike a leghasznosabbakanak. Ideg és vérbetegségekben, általános gyengeség, betegség, hosszas böjt után (több, mint egy hét) igen hasznos (főleg sárgarépalével keverve). A lerakódott húgysavat kimozdítja a szervezetből.

Uborkalé
Az egyik legjobb természetes vízhajtó. Magas, és alacsony vérnyomás, íny-, fogbetegségek esetán különösen hasznos. Bőrbetegségekben saláta és sárgarépalével keverve ajánlott. Sárgarépával és céklával együtt kövek ellen kiváló.
Példa: "Egy negyven éves férfinak epekövei voltak, melyek nagy fájdalmat okoztak. Epehólyagját már el akarták távolítani, amikor hozzám (dr. Walker) fordult. Naponta megivott fél liter sárgarépa-cékla-uborkalevet, és 10-12 pohár forró vizet, mindegyikbe egy citrom levét csavarva. Másnaptól periodikus 10-15 perces fájdalmak kezdődtek. A hét végére elérkezett a krízis, amelynek során a földön csúszkált a fájdalomtól. Hirtelen a fájdalom elmúlt és piszkosszínűvé vált a vizelete. Ekkor távoztak el a kövek. Másnap hosszú utat tettünk meg együtt, s elmondta, hogy 20 évvel fiatalabbnak érzi magát."

Zöldbab- és kelbimbólé
Sárgarépalével párosítva a legkiválóbbak cukorbetegség esetén. Ebben az esetben csak nyers zöldségeket együnk és olajos magvakat, naponta kétszer. A levek közül előnyös még bármely más zöld levél leve, és az uborkalé is.
Később, javulás esetén felvehetjük étrendünkbe a csírázó gabonát, majd a gyümölcsöket is. A leveket inkább kisebb 1-2 dl-es adagokba osszuk szét, s így igyuk. Ugyancsak cukorbetegség esetén hasznos a:
Csicsókalé
Magas inulintartalma nagy segítséget nyújt az ilyen betegségben szenvedőknek. Ezenkívül valószínűleg a legegészségesebb ismert édesítőszer. Különösen nagy a káliumtartalma.

Gyermekláncfűlé, csalánlé
Vitaminok és ásványi anyagok valóságos tárházai. Kiválóak a bél- és csontrendszer (fogak is) betegségeinél, általános ásványianyag és vitaminhiány esetében (pl. anémia), míg az előbbi retinoltartalma lévén a szem betegségeinek gyógyításában játszik szerepet. Következzék dr. Walker példája, bár szinte egyező magyar példát is lehetne említeni a közelmúltból:
"Egy fél-virginiai hölgy hályog miatt elvesztette látását. Három éves sikertelen gyógyítás után azt mondták neki, hogy soha nem fog látni. Ekkor hallott a zöldséglevek gyógyító hatásáról... A tisztító folyamat után - itt feltehetően böjtre és beöntésre céloz dr. Walker, csak nyers zöldségeket és gyümölcsöket evett, és megivott naponta 2,5 dl sárgarépa, 2,5 dl sárgarépa-zeller-petrezselyem-spenót levet. Egy éven belül annyira megjavult a látása, hogy már nagyítóval tudott újságot olvasni."

Petrezselyem(fehérrépa)lé
Egyike a legerősebben ható és ízű leveknek, ezért 3-6 centiliternél többet egyszerre nem szabad belőle inni, akkor is jobb sárgarépával vagy zellerrel keverve. Epe- és veseköveknél, húgy-, és ivarszervek panaszainál igen hatásos. Kiemelten fontos szembetegségek esetén. Céklával és sárgarépával keverve hatásos rendszertelen menstruációs ciklus esetén. Természetesen a hús-, és tejtermékek teljes kizárása szükséges emellett, és túlnyomó többségben nyers ételek fogyasztása.

Burgonyalé
Nemi betegségekben szenvedőknek burgonyát fogyasztani nem szabad! Ezt megerősíti dr. Steiner is. A nyers burgonyalé sárgarépalével együtt kiválóan tisztítja a szervezetet, eltávolítja a húgysavat. Jó isiász esetén, idegbetegségekben és a tönkretett emésztés helyreállításában. Nagyszerű hatású pl. gyomorfekély esetén. Étkezés előtt 20 perccel napi 3-szor fél dl pár hét alatt gyógyíthatja ezt a betegséget, természetesen helyes táplálkozás mellett.

Reteklé
Erős hatású, ezért csak más levekkel együtt szabad fogyasztani. Epekő esetén, illetve a test nyálkahártyájának megerősítésére használatos.
Zöld levek (spenót, sóska, stb.)
Az emésztésre kiváló hatásúak. Több éves krónikus székrekedést szüntethetnek meg pár héten belül. Másik jelentős felhasználási területe a csontok, fogak és az íny megerősítése. Nagyon fontosak a zöld levek minden más betegség esetén is, tisztító, építő hatásuk miatt, ne hagyjuk ki őket!

Gyógylé
Hozzávalók 2 személyre:
10 dkg vöröskáposzta
5 dkg cékla
10 dkg sárgarépa
5 dkg zeller
10 dkg burgonya
5 dl víz
A zöldségeket lereszeljük, turmixgépbe tesszük, hozzáöntjük a vizet, elkeverjük. Az italt átszűrjük, csak a levét használjuk. Érkezés előtt fogyasztandó 1 pohár gyógylé. Súlyos betegeket gyógyítottal meg ezzel a lével, hosszabb kúrával

Gyógyító levek



A friss növények sejtjeiben található levek nagy koncentrációban tartalmaznak olyan hatóanyagokat, melyek egészségünk megőrzésében segítséget nyújthatnak számunkra. Ha ezeket az értékes szubsztanciákat kíméletesen préseljük ki a növényekből, akkor azok természetes formájukat megőrizve állnak rendelkezésünkre...
A friss gyógynövényekből préselt leveket tisztán akár ,,zöld gyógyszernek" is nevezhetjük. Természetes formájukban, miután semmilyen módon nem édesítjük őket, többnyire keserű ízűek. De bármely lé finom, ízletes itallá válhat, ha paradicsomlével, ill. más zöldség- vagy gyümölcslével együtt fogyasztjuk. Hatékonyságát így is mindenképpen megőrzi. Mivel ezek koncentrált hatóanyagbombák - jobb is, ha hígítjuk őket vízzel, langyos teával. Általában 1-2 evőkanálnyi friss préslé napi 2-3 alkalommal 3-6 héten át elegendő a hatás eléréséhez. És most nézzük, hogy különböző szerveinket, illetve panaszainkat milyen levekkel érdemes kúrálni!

Tipp: ha télen nem jutunk friss herbához, használhatjuk a szárított növény teáját vagy a belőle készült alkoholos kivonatot, illetve tablettát, kapszulát is.

Jó tudni!
Kiváló C-vitamin-forrás az acerolalé, az ellenálló képességet pedig az echinacea- és a csipkebogyólé erősíti.

Agy
-A macskagyökérből préselt lé megnyugtat, oldja a feszültséget.
-A citromfű leve segít az elalvásban és harmonizál.

Anyagcsere
-A vízitorma leve és a borókakivonat serkenti az anyagcserét.

Artériák
-A fokhagymalé, a hagymalé védi az ereket.
-A fagyöngy leve segíti a szívműködést, csökkenti a vérnyomást.
-A rozmaring leve serkentő, vérnyomásemelő.

Bőr
-A zsurló leve erősíti a kötőszöveteket.
-A gyermekláncfű- és a nyírfalé tisztítja a bőrt.

Gyomor
-A kamillalé görcsoldó, gyulladáscsökkentő.
-A burgonya leve leköti a savat, gyulladáscsökkentő.
-A káposzta leve regenerálja a gyomornyálkahártyát a benne lévő sok K-vitaminnak köszönhetően.
-Az ürömből préselt lé serkenti az étvágyat, gyorsítja a gyomor ürülését.

Hörgők
-A pemetefű leve nyákoldó.
-A martilapu száraz köhögés esetén hoz enyhülést.
-A lándzsás útifű leve gyulladásgátló és nyákoldó.
-A kakukkfű mérsékeli az ingerlő, száraz köhögést.

Idegek
-A levendula leve ellazít.
-Az orbáncfű gyógyír az idegeknek, helyreállítja a vegetatív labilitást, mérsékeli a lehangoltságot.

Ízületek
-A nyírlé és a csalánlé ízületi gyulladás esetén segíti a kiválasztást.

Máj/epe
-Az articsókalé serkenti a zsíremésztést.
-A gyermekláncfűből készült lé elősegíti az epeömlést.
-A fekete retekből nyert lé emésztési problémák esetén nyújt enyhülést.

Nőgyógyászati panaszok
-A libapimpó leve enyhülést hoz a változókori és menstruációs panaszok esetén.
-A pásztortáskából nyert lé az erős vérzést csökkenti.

Szájüreg
-Zsályalével öblögethetünk megfázás esetén.
-A lándzsás útifű gyulladásgátló hatású, segít megszüntetni a köhögést.

Szem
-A sárgarépalé A-vitaminnal látja el a szervezetet.
-A sütőtöklé is sok A-vitamint tartalmaz, így javítja a látást.

Szív
-A galagonya erősíti a szívet, stabilizálja a szívritmust.
-A kökény leve mérsékeli a vérnyomást.

Vastagbél
-A manna-füge-szirup ösztönzi a bélműködést.
-A libapimpó megnyugtatja a beleket hasmenés esetén.

Vese/húgyhólyag
-A bablé, a csalánlé, a töklé és a petrezselyemlé vizelethajtó és vízhajtó, jól alkalmazható a szövetek ,,átmosásánál".

Vékonybél
-A pemetefűleve megkönnyebbülést hoz puffadás és teltségérzet esetén.
-A medvehagyma működésre készteti a gyomor és a bél emésztőenzim-termelő mirigyeit.
-Az édeskömény leve megnyugtatja a nyálkahártyát.
-A gyermekláncfűből készült lé serkenti az emésztést.
Vér
-A csalánlé hozzájárul a salakanyagok kimosásához és egyben enyhe vízhajtó hatású.
-A gyermekláncfűlé salaktalanít.
-A medvehagyma leve védi a vérereket.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése